• 3 ATM / 30 meter water resistant

Staat er op de horloge 3ATM/30M gemarkeerd? Het horloge is dan spatwaterdicht en kan tegen het spatten bij het wassen van de handen of regen, maar mag niet ondergedompeld worden in water.

  • 5 ATM / 50 meter water resistant

Staat er op de horloge 5ATM/50M gemarkeerd? Het horloge is waterdicht en kan ondergedompeld worden in het water. Zwemmen kan, mits er enige voorzichtigheid is en enkel aan het wateroppervlak. ( Kroon ingedrukt houden en drukknoppen niet gebruiken is aangeraden ).

  • 10 ATM / 100 meter water resistant

Staat er op de horloge 10ATM/100M gemarkeerd? Het horloge is waterdicht. Mits het nodige onderhoud en de voorzichtigheid dat uw kroon en deksel goed dichtgeschroefd zijn, kan u gerust gaan zwemmen met uw horloge. Zelfs duiken zonder uitrusting is toegestaan.

  • 20 ATM / 200 meter water resistant

Staat er op de horloge 20ATM/100M gemarkeerd? Het horloge is dan geschikt voor alle soorten watersporten. U kunt er zelfs mee gaan duiken tot op een diepte van ongeveer +-40 meter onder de zeespiegel. Ook mits het nodige onderhoud en voorzichtigheid.

  • 50 ATM / 500 meter water resistant en hoger

Staat er op de horloge 50ATM/500M gemarkeerd? Dit is een horloge die speciaal ontworpen is voor diepzeeduiken, nl een professioneel duikhorloge. Dit horloge kan tot een diepte gaan die het menselijk lichaam zelf niet aankan, m.a.w kan dus zo diep duiken als u wil.

LET OP! Al deze standaarden vervallen wanneer we te maken hebben met heet water.

Aangezien hitte metaal doet uitzetten kan geen enkel horloge tegen heet water, het is dan ook vanzelfsprekend dat een horloge met heel wat minuscule metalen onderdelen niet op een dergelijke manier verhit mag worden. Sauna en een hete douche worden dan ook afgeraden.

Als u met de horloge onderwater wil gaan moet er ook rekening gehouden worden met de slijtage van uw horloge, een pas aangekocht horloge zal beter afgedicht zijn tegen water dan een horloge met een leeftijd. Een barst of scheurt in de horlogekast of het glas is al genoeg om ervoor te zorgen dat ze niet meer waterdicht is.

Laat uw horloge dus regelmatig eens testen op waterdichtheid en laat eventueel de dichtingen vervangen.

VEEL GESTELDE VRAGEN:

  • Waar staat ‘bar’ voor bij waterdichtheid?

Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk. Zo is dus 5 bar ( x10m waterdruk )gelijk aan 50 meter.

  • Hoe vaak is het aangeraden om de waterdichtheid van mijn horloge te testen?

Om de twee à drie jaar is het beste om de waterdichtheid van uw horloge te garanderen en wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij of na een reparatie.

  • Hoe wordt de waterdichtheid van horloges getest?

Er zijn drie soorten waterdichtheidstesten:

  1. Droogtesten: Het horloge wordt in een kleine ruimte geplaatst, de luchtdruk wordt in die ruimte opgevoerd en behulp van precisie-instrumenten meet het instrument of de kast vervormt. Als de kast niet vervormt, betekent dit dat er lucht in is gekomen. Het horloge is dan dus NIET waterdicht.
  2. Droog – Nat testen: Het horloge wordt in een kleine ruimte boven water geplaatst, vervolgens wordt de luchtdruk in de ruimte opgevoerd. Hierna wordt het horloge onder water gedompeld. De opgevoerde luchtdruk wordt vervolgens langzaam naar beneden gebracht. Als er lucht uit het horloge borrelt wanneer het onder water is, betekent dit dat er lucht in het horloge is gekomen voordat het ondergedompeld was. In dit geval is het horloge dus NIET waterdicht.
  3. Nat testen: Het horloge wordt onder water gedompeld, dan wordt de druk met behulp van een zuiger opgevoerd. De tester heeft een manometer, daar is het zichtbaar of er druk opgebouwd wordt. Als een horloge lek is dan treedt er geen drukverhoging op en wordt er water in het horloge geperst.
  • Kan een horloge tegen heet water?

Absoluut niet aan te raden! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. Hiermee zal de afdichtende werking van de pakkingen van uw horloge verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.

ENKELE TIPS OM IN HET ACHTERHOOFD TE HOUDEN!

  • Temperatuurverschillen zijn een valkuil voor horloges.

Temperatuurverschillen vormen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamd waterdichte horloges. Een ‘waterdichte’ kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, bijvoorbeeld, kan volkomen vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen.

Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast, wanneer dit horloge echter wordt opgewarmd in een lekker tropisch zonnetje, kan de temperatuur in de kast wel oplopen tot 50°C of zelf nog warmer. Komt het horloge dan plots in aanraking met water met een temperatuur van 20°C, krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil.

Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, zal dan gaan lekken en vol water lopen.

  • Condensvorming

Ook bij goed afgesloten, waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condens optreed aan de binnenkant van het glas.

Condensvorming betekent niet noodzakelijkerwijs dat het horloge daarom ‘lek’ is. Condens kan namelijk ook ontstaan wanneer het horloge plotseling afkoelt.

Wanneer een horloge bijvoorbeeld tijdens het skiën onder een jack wordt gedragen (en men zich behoorlijk inspant), wordt de kast behoorlijk warm, vervolgens wordt het horloge plotseling aan een koude omgeving blootgesteld, dan koelt het glas sneller af dan de metalen kast, die door de lichaamstemperatuur verwarmd blijft.

Het vocht dat zich in de lucht in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en een lichte waas vormen aan de binnenzijde van het glas.

Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen zal dit waas vanzelf weer verdwijnen. Is er echter sprake van echte druppels aan het glas, dan is de kast waarschijnlijk toch niet goed waterdicht en lek geraakt. Om roestschade of andere schade aan het uurwerk te voorkomen, moet daar liefst zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.